In memoriam Piet Kivit

Op 71- jarige leeftijd is vorige week Piet Kivit overleden. Piet trad in het huwelijk met Riny Kivit- Rietbroek en ze hebben 2 kinderen, dochter Natasja en zoon Remco. Dochter Natasja trad in de voetsporen van haar vader en werd een begenadigd handbalster en zoon Remco voetbalde op het allerhoogste amateur niveau.

Zonder twijfel was de links handige Piet Kivit de beste handballer van zijn generatie, vanaf midden jaren zestig tot eind jaren zeventig. Piet was een echte Geleense sportman en in principe een V&L-er in hart en nieren, met zijn eveneens handballende broers René en Leo.

Als junior maakt Piet de opmars van V&L naar de top van het Nederlandse handbal mee mogelijk. Via een kampioenschap in de districtsklasse in het seizoen 1965-1966 volgde in 1967 de promotie naar de hoofdklasse (de hoogste divisie in Nederland, nu de eredivisie). De trainer van het team was Chief Wauben, en bekende V&L familienamen zien we terug in dat team waaronder de gebroeder Meuffels en Cellissen, Gino Antonioli en Jo ter Haar.

Piet, zoals zovelen van zijn generatie, volgde de middelbare school op het Sint Michiellyceum in Geleen waarmee hij van 1964 tot 1966 handbalkampioen van Nederland werd. In 1967 maakte Piet Kivit deel uit van het Nederlands team onder 21 jaar, een officieel Jong Oranje bestond toen nog niet, dat een soort officieus WK in Nederland afwerkte met onder andere wedstrijden in de oude Rai en de Energiehal in Rotterdam. Namens V&L maakte ook Bert van Kuyck deel uit van de Nederlandse selectie. Nederland eindigde als 7e en Piet Kivit werd met 17 doelpunten ook 7e op de topscorerslijst.

Een ander hoogtepunt uit de rijke loopbaan van Piet Kivit is ongetwijfeld de 38e officiële interland zaalhandbal die hij met Nederland in 1969 in Utrecht speelde; in een WK kwalificatiewedstrijd tegen, toen nog, topland West Duitsland werd een zwaar bevochten 16-16 gelijkspel behaald. De return ging helaas met 22-10 verloren.

Na V&L speelde Piet Kivit bij Sittardia, PSV en Blauw Wit. Ook met Sittardia en Blauw Wit werd Piet kampioen van Nederland en tenslotte werd Piet in 1990 als coach van de dames van V&L, ook kampioen van Nederland, een team waar in zijn dochter Natasja op dat moment speelde. Piet Kivit was waarschijnlijk de eerste handbalprof van Nederland en dan bedoel ik niet dat Piet zoveel geld kreeg dat hij van het handbal kon leven, maar in zijn beleving van wat topsport betekende. Ongetwijfeld heeft zijn topsport instelling er in belangrijke mate toe bijgedragen, dat de opmars van het Limburgse herenhandbal vanaf middel jaren zestig gestalte kreeg, eerst met V&L en naderhand met de Sittardia en Blauw Wit waar hij meerdere malen kampioen van Nederland mee werd. Piet speelde in zijn carrière 3 interlands veldhandbal en 84 interlands zaalhandbal.

Vanwege zijn topsport mentaliteit werd Piet wel eens “lastig” genoemd, maar waarschijnlijk was hij een van de eerste handballers die begreep dat echte topsport een mentaliteit vraagt waar weinig ruimte is voor compromissen.

In mijn rol als voorzitter van de heren van V&L vond ik het een eer om hem in het seizoen 2001-2002 regelmatig uit te nodigen voor de thuiswedstrijden die hij meermaals met zijn vrouw Riny bezocht. Tijdens het 65-jarig jubileum van V&L in 2014 had ik de eer met Piet een wedstrijd te mogen spelen.

Een groot sportman, en een groot V&L-er is van ons heen gegaan.
Frank van Buren Erelid V&L

Bestuur en leden V&L wensen de familie Kivit zeer veel sterkte in deze moeilijke tijd.